Özgün Araştırma

Elektif Non-kardiyak Cerrahi Geçirecek Spesifik Klinik Durumlara Sahip Hastalarda Cerrahi Asistanlarının Preoperatif Değerlendirme Hakkındaki Bilgi Düzeyinin Ölçülmesi

10.4274/BMB.galenos.2024.2024-04-034

  • Gözde Altun
  • Murat Aksun
  • Senem Girgin
  • Nagihan Karahan

Gönderim Tarihi: 05.04.2024 Kabul Tarihi: 07.05.2024 Bagcilar Med Bull 0;0(0):0-0 [e-Pub]

Amaç:

Cerrahi asistanlarının ameliyat öncesi değerlendirme konusundaki bilgi düzeylerini analiz etmeyi ve hastaların genel tıbbi durumlarını optimize ederek hastanede kalış süresini ve komplikasyon oranlarını azaltmak için diğer ekiplerle iş birliklerini artırmayı amaçladık.

Yöntem:

Çalışmamız 80 cerrahi asistanıyla gerçekleştirilmiştir. Anket sorularının hazırlanmasında Avrupa Anesteziyoloji Derneği’nin (ESA) 2018 güncellemesinden yararlanılmıştır. Sorular, ESA kılavuzunda belirtilen spesifik klinik durumlara ve ilaçlara göre kategorize edilmiştir. Cevap seçenekleri “doğru”, “yanlış” veya “fikrim yok” şeklinde olmuştur.

Bulgular:

Ortalama doğru cevap oranlarının (%) dağılımı incelendiğinde, en düşük doğru cevabın “bitkisel ilaçlar” ile ilgili soru (%13,75) olduğu, en yüksek doğru cevabın ise “köprüleme ve antikoagülasyon” kategorisiyle (%72,5) ilişkili olduğu görülmüştür. Toplam doğru cevap ortalaması %50,8 olarak hesaplanmıştır. Asistanların kıdem düzeyleri (lisans üstü yıl) ile beyin cerrahisi, genel cerrahi, kulak-burun-boğaz ve plastik cerrahi branşlarındaki doğru cevap oranları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak göz hastalıkları, üroloji, ortopedi ile kadın hastalıkları ve doğum bölümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur.

Sonuç:

Komplikasyon riskini azaltmak için hastaların genel tıbbi durumu optimize edilmelidir. Bu hedefe ulaşmak için cerrahi asistanlarının her perioperatif aşamada diğer ekiplerle iş birliği yapması gereklidir. Çalışmanın sonuçları doğrultusunda; cerrahi asistanlarının ameliyat öncesi bakım konusunda bilgi düzeyinin artırılması amacıyla müfredatın gözden geçirilmesini öneriyoruz.

Anahtar Kelimeler: Ameliyat öncesi değerlendirme, asistanların bilgi düzeyi, elektif kalp dışı cerrahi