Özgün Araştırma

Rotavirüs Gastroenterit Tanısı ile Kliniğimize Yatan Hastaların Sosyo-demografik Özellikleri, Klinik ve Laboratuvar Bulgularının İncelenmesi

10.4274/BMB.galenos.2024.2023-11-099

  • Bilal Yılmaz
  • Mehmet Tolga Köle
  • Fatih Karaaslan
  • Kemal Pişmişoğlu
  • Vefik Arıca

Gönderim Tarihi: 06.11.2023 Kabul Tarihi: 11.03.2024 Bagcilar Med Bull 0;0(0):0-0 [e-Pub]

Amaç:

Günümüzde, akut gastroenterit etkenleri arasında virüsler ilk sırada yer alırken, Rotavirüs (RV) ise akut viral gastroenteritlerin en sık etkenidir. Bu çalışma ile RV antijeni pozitif gastroenterit teşhisi ile çocuk servisinde yatırılan hastaların sosyo-demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin literatür verileri ile kıyaslanarak yorumlanması amaçlandı.

Yöntem:

RV gastroenteriti tanısı ile yatan hastaların sosyo-demografik verileri, klinik ve laboratuvar bulguları hastaneye ait dosya kayıtlarından geriye dönük incelenerek elde edildi.

Bulgular:

Çalışmaya akut gastroenterit nedeni ile çocuk kliniğine yatırılan 740 hastadan yaş ortalaması 17,68 ay olan 270 RV pozitif saptanan olgu dahil edilmiş olup, RV oranı %36,5 olarak bulundu. Olgular en sık ilkbahar mevsiminde görülmekle birlikte en sık görüldüğü aylar ise Şubat, Mart ve Nisan ayları idi. En sık başvuru nedeni ishal ve kusma birlikteliği iken en sık görüldüğü yaş grubu 6 ay-2 yaş grubu idi. Beş hastada komplikasyon geliştiği tespit edildi. Laboratuvar bulgularından C-reaktif protein 101 hastada pozitif (%37,4), 213 hastada (%78,8) serum aspartat aminotransferaz düzeyi yüksek, 94 hastada (%34,8) alanin aminotransferaz düzeyi yüksek bulundu.

Sonuç:

Servisimize yatırılan gastroenterit olgularının çoğunu RV ishalleri oluşturuyor olup, özellikle kış ve ilkbahar mevsimlerinde görülen önemli ishal nedenidir. Bu nedenle gastroenterit olgularında RV saptanması, hastanın kliniğinin öngörülmesi ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi bakımından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, gastroenterit, Rotavirüs