Özgün Araştırma

Manyetik Rezonans Artrografisi Yapılan Hastalarda Asetabular Labral Yırtığa Bağlı Transvers Asetabular Ligamanın Değerlendirilmesi

10.4274/BMB.galenos.2021.08.091

  • Fadıma Uruş
  • Deniz Esin Tekcan Şanlı
  • Ergin Erginöz
  • Fatih Kantarcı

Gönderim Tarihi: 12.08.2021 Kabul Tarihi: 13.11.2021 Bagcilar Med Bull 2021;6(4):419-425

Amaç:

Bu çalışmada amacımız, asetabuler labral yırtık nedeniyle manyetik rezonans artrografi (MRA) tetkiki yapılan hastalarda labral yırtığın evresi ile transvers asetabular bağ (TAL) morfolojisi arasındaki ilişkiyi araştırmaktı.

Yöntem:

Asetabular labral patoloji nedeniyle MRA ile hastanemize başvuran 55 hastanın radyolojik görüntüleri değerlendirildi. Labral lezyonlar Czerny evreleme sistemine göre travma sonrası (1A, 2A ve 3A) ve displastik (1B, 2B ve 3B) olarak sınıflandırıldı. Hastaların MRA’sında TAL femur başı ile en geniş temas yüzeyi ve TAL alanı ölçüldü. İstatistiksel analizde TAL’nin femur başı ile en geniş temas yüzeyi ve TAL alanı sağ ve sol taraflarla ve Czerny sınıflamasına göre karşılaştırıldı.

Bulgular:

Czerny sınıflamasına göre labral patolojiler değerlendirildiğinde, Czerny’de TAL’nin femur başı ile en geniş temas yüzeyi ve TAL alanı, sol ve sağ taraflar ve ikili gruplar (1-2,1-3,2-3) 1-2-3 sınıflandırması labrumun travma sonrası (1A, 2A ve 3A) ve displastik (1B, 2B ve 3B) lezyonları olarak karşılaştırıldı. Sonuç olarak, istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0,05).

Sonuç:

Asetabular labral patolojilerin evrelemesi ile TAL morfolojisi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır, bu da TAL’nin asetabular yırtık açısından predispozan bir faktör olarak gösterilemeyeceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Asetabular labrum, Czerny sınıflandırması, labral yırtık, manyetik rezonans artrografi, transvers asetabular ligaman

Tam Metin (İngilizce)